Špalda jako taková není zrovna novodobý pojem superpotraviny. Je to dávný pokrm našich předků. Jenom s levnější verzí osiva pšenice ozimé se všechno změnilo. A díky tomu se na ni tak trochu zapomnělo. Dnes je opět v plné síle v regálech obchodů a našich domovech, což je jedině dobře, protože je přínosná pro naše zdraví. Špaldová mouka přirozeně není jen jedna a tak nám to může tak trochu zamotat hlavu, kterou si vybrat. Důležité je, že se produkt vyrábí ze pšenice špaldy, která zatím ještě neprošla nějakým šlechtěním a díky tomu má zachovány základní vitamíny, minerály a především vlákninu. Zajímavé je i to, že k její výrobě se používají celá zrna a to i včetně obalové části, která jak se zdá obsahuje nejvíce těchto cenných látek.

mouka

Celozrnná je nejvíce žádaná

Poslední roky celkově celozrnné pečivo nebo mouky jsou velmi oblíbeným sortimentem a skutečně není tomu jinak ani se špaldovou celozrnnou moukou. Když se vezme pojem celozrnná, tak to jednoduše vystihuje celý pojem. Zpracovávají se celá zrna. Melou se jak jádra, klíčky, tak i obalové vrstvy. Aby to nebylo ještě tak jednoduché, tak si můžeme zakoupit hladkou nebo hrubou celozrnnou mouku a tady záleží na tom, co vlastně z ní chceme dělat. Ačkoliv mnohdy zas tak velký rozdíl to není, jen že hladká mouka je ještě zbavená hrubší struktury. Nicméně jí to nijak neochudí v nutričních hodnotách.

špalda chléb

Použití v kuchyni

Díky tomu, že špaldová celozrnná moukavyšší výživovou hodnotu, tak se dá v podstatě použít skutečně všude. Jen každý musí počítat s tím, že ve výsledku bude hotový produkt tmavší barvy a také výraznější chuti, ale jinak ji skutečně můžeme použít na všechno, kde bychom použili klasickou mouku, tudíž při přípravě sladkých i slaných jídel, palačinek, dokonce není špatná vánočka nebo vánoční štola. Pizza a italský chléb focaccia jsou adepti ve slané verzi, stejně tak jako chléb nebo pečivo. Zde se může provést i kombinace, kdy část bude špaldová mouka a část klasická. Možností a variant je skutečně mnoho a není důvod špaldovou mouku tak trochu nezařadit do našeho jídelníčku.

Recommended Posts

Nezařazené

Bydlení bez financí

Jde o cosi přirozeného. Každý z nás se postupně vyvíjí. Narodíme se a žijeme v domě nebo bytě se svými rodiči. Máme na něj nejrůznější vzpomínky. Jak ty špatné, tak i ty krásné a vždy se tam rádi vracíme. Postupně se osamostatňujeme. Někteří si […]

Nezařazené

Onemocnění hlubokého žilního systému

Křečové žíly se mohou projevovat též doprovodnými příznaky, jako jsou: o metličkové žíly o otoky nohou o bolest v nohou o mravenčení o únavnost a tíha nohou o časté záněty neboli tromboflebitida Onemocnění se vyskytuje zejména u dolních končetin, neboť jsou vystaveny […]

Nezařazené

Co jste nevěděla o svých prsou (a hlavně o svých bradavkách)

–          Jak velké jsou ženské bradavky? Absolutně různě. Nejde to předpokládat, nedá se to geneticky určit, není ani možné nějak vysledovat, co velikost bradavek ovlivňuje. Stejné je to i s velikostí dvorců okolo bradavky. Zatímco samotné bradavky můžou mít velikost o několika milimetrech […]

Nezařazené

Co na sebe dospod?

Dívky to řeší od puberty a někdy už i dříve. Jaké kalhotky a jakou podprsenku si nejlépe obléknout. Aby nebyly vidět švy, aby nečouhala ramínka, aby neprosvítala pod šaty nebo naopak prosvítala, případně dokonce vykukovala, když už byla tak drahá. Mění se […]